Staffan Sandström, Pianist
Staffan Sandström pianist Malin Trast flöjtist Konsert

Piano- och flöjtkonserter:
“Sommarvirtuoser”

Torsdag 1 september 2016. Sommaren bjöd på semester och vila, men ett antal konserter i Västmanland och Norrland fick också plats i kalendern. Tillsammans med flöjtisten Malin Trast blev det fem konsert i kyrkor i Västmanland och Norrland: Badelunda, Rytterne, Götlunda och Tärna i söder och Luleå Domkyrka i norr.

Programmet var somrigt och lättlyssnat till största delen men bjöd även på lite utmaningar för publiken. Första satsen från Faurés Sonat i A-dur fick öppna konserterna, musik som formligen flödar över av vårbrus och känslostormar. Sedan kom Gunnar de Frumeries Pastoralsvit för flöjt och piano som kombinerades med flera stycken av Björn J:son Lindh – bland annat den till Malin skriva Malins song och den snabba och häftiga Departure Bukarest.

Sist på programmet kom Lowell Liebermanns Sonata for flute and piano, ett tvåsatsigt verk från 1976 av den New York baserade amerikanske kompositören. Roligt att ha ett så pass svårspelat verk på sommarkonsert – stämmorna är mycket utmanande tekniskt och musikaliskt för både flöjtist och pianist, och ännu roligare att publiken vid i princip samtliga konserter älskade stycket och dess originella och kraftfulla tonspråk!

I Luleå, där vi också spelade Cesar Francks A-dursonat, förärades vi med en väldigt positiv recension i Norrbottenskuriren, ett härligt avslut på en fin sommarturné!

Norrbottenskurriren 17 juli 2016

“Flöjtisten Malin Trast och pianisten Staffan Sandström bjöd i Domkyrkan på ett somrigt stämningsfullt program som inleds med dramatiskt svallande flygelklanger och en ystert svirrande flöjt i första satsen ur Gabriel Faurés ”Sonat i A-dur op 13”. Litet senare får vi oss till livs mer fransk 1800-talstonkonst av högsta kaliber i form av ännu en Sonat i A-dur, av Faurés föregångare César Franck. Som att sitta vid ett fönster en högsommarkväll när gardinen fladdrar lätt och en trädgårds myriad av dofter strömmar in i rummet.

Dessa franska delikatesser varvas med två alster av en av den svenska musikens stora genreöverskridande personligheter, Björn J:son Lindh. Hans ”Sommarpsalm” är alltigenom ljuvlig och även om paradnumret ”Brusa högre lilla å” kan tyckas på gränsen till söndertjatat vid det här laget vet jag inte så många stycken som lika fullödigt fångar essensen i en svensk sommar.

Kvällens stora överraskning, som genererar duktigt med pluspoäng i min bok, är att duo Trast-Sandström haft den ypperliga smaken att i programmet inkludera ett litet djärvare samtida stycke, Lowell Liebermanns tekniskt krävande sonat för flöjt och piano från 1987. Här förenas på ett sällsamt suggestivt vis modernt tonspråk med melodisk finess, och att följa den dynamiska duon på deras strapatser från det nästan ohörbara till tordön, magma och krevader är en andlös upplevelse. Tack och bock! En lyriskt vibrerande tolkning av Astor Piazzolas ”Libertango” får därefter avsluta en fin stund..

Anders Lundkvist”

Please follow and like us:
Pin Share
Facebook
Instagram