Staffan Sandström, Pianist
Staffan Sandström var i Vietnam för att ge masterclasses samt föreslå VN National Academy of Music i Hanoï ett utbytesprogram med MDH kammarmusikverksamheten.

Musik/Piano i Vietnam

Staffan Sandström var i Vietnam för att ge masterclasses samt föreslå VN National Academy of Music i Hanoï ett utbytesprogram med MDH kammarmusikverksamheten.
Mrs Van och Professor Minh Anh, mars 2016

Jag var nyss i Vietnam för att ge masterclasses för pianoeleverna samt föreslå Vietnam National Academy of Music i Hanoï, det före detta ”Hanoï Konservatoriet”, ett utbytesprogram med MDH inom kammarmusikverksamheten.

Jag var ganska upptagen, från kl. 8.30 på morgonen till kl. 18.00 på kvällen varje dag, en solokonsert på långfredagskvällen, och middagar eller luncher med studenter, kollegor och vänner.

Jag hade ett väldigt trevligt besök i Vietnam och det var otroligt givande att känna all energi och den stora entusiasmen omkring musik hos studenterna och lärare, men också hos ledamöterna i konservatoriets styrelse. Jag fick också chansen att träffa Trang Trinh, en mycket duktig vietnamesisk frilansande pianist som är väldigt involverad i musiklivet i Vietnam.

Hon och hennes man, Park Sung Min, en sydkoreansk tenor, gör allt möjligt i Vietnam för att göra klassisk musik mer tillgänglig, inte minst för missgynnande barn och ungdomar med begränsade resurser. Det är en enorm utmaning och jag beundrar deras passion och medkänsla.

Något som är väldigt imponerande är Vietnamesernas generositet. Jag blev så ofta inbjuden till fina middagar med så mycket mat att det knappt var möjligt att resa sig efter måltiden. Jag ska heller aldrig glömma middagarna i Paris hos min vietnameiska vännina Mrs Nhat: enorma måltider med utsökta rätter och så trevligt sällskap!

Det är Mrs Nhat, som brinner för klassisk musik, och hennes familj i Hanoï som har möjliggjort kontakterna inför min resa i Vietnam och mötena jag hade med Mrs Van, den mycket dynamiska chefen för den internationella avdelningen av Hanoïs konservatorium. Tack!

Please follow and like us:
Pin Share
Facebook
Instagram