Staffan Sandström, Pianist
Staffan Sandström pianist ger en koncert i Hanoï, HanoÏ konservatoriet

Pianokonsert i Hanoï

Staffan Sandström pianist ger en koncert i Hanoï, HanoÏ konservatoriet
Konsert i Hanoi, Hanoï Konservatoriet

Måndag 4 april 2016. I Hanoï där jag var nyss, gav jag en konsert på Vietnam National Academy of Music i en otroligt fin konsertsal med cirka 400 platser, en sal som kallas lilla salen i motsats till konservatoriets stora sal som invigdes i år och har 800 platser!

Programmet var spännande! Först spelade två vietnamesiska pianolärare, Dr Dao Trung Tuyen och Nguyen Huy Phuong, två verk för två pianon: Variationer på ett tema av Paganini och ett piano- arrangemang av Piazollas Libertango. Med tanken att konserten organiserades på extremt kort varsel var resultatet utmärkt!

Sen spelade jag Bachs Toccata i D-dur, « Svarta mässan » av Skrjabin och Liszts Dantesonat « Après une lecture de Dante – Fantasia quasi sonata ».

Det var fullt i salen, med så många ungdomar närvarande. Och det är exceptionellt att spela framför en så ung publik när det gäller klassisk musik. I västerländska länder attraherar klassiska konserter snarare lite äldre åskådarmassor. Det är inget fel med en gammal publik, inte alls, men det är oroväckande om man tänker på klassiska musikens framtid och inte lika roligt som när alla åldrar är representerade.

Klassisk musik möter samma finansiella utmaningar som de andra kulturella uttrycken: pengar saknas ofta och offentliga ekonomiska stöd minskar regelbundet som till exempel här i Västerås där Västerås Sinfonietta periodiskt står inför risken för nedläggning eller neddragning på grund av brist på pengar.

Men problemet är också att det i västerländska länder finns färre och färre ungdomar som visar intresse för klassisk musik i ett åldrande samhälle vars andel av nyanlända med en annan kulturell bakgrund växer.

I Vietnam är 42 % av befolkningen under 25 år (29 % i Sverige, indexmundi 2014). Åldern inom musiklivet är inte ett problem i Vietnam men däremot pengar är ett viktigt hinder för den västerländska klassiska musiken.

I den här frågan gör den vietnamesiska pianisten Trang Trinh ett beundransvärt arbete. Varje vecka låter hon och hennes organisation en minibuss köra runt Hanoi med närområden för att hämta upp föräldralösa barn och ungdomar som vill lära sig klassisk musik men har inte råd med det. Barnen får tillbringa varje söndag inne i staden för att musicera tillsammans, och de får dessutom förutom sitt alldeles egna instrument hjälp med mat och kläder. Ett otroligt bra initiativ!

Länkar:

Please follow and like us:
Pin Share
Facebook
Instagram