Staffan Sandström, Pianist
Staffan Sandström, pianist, masterclass, MDH, musik, lärare, piano, Hanoï

Piano Masterclass i Hanoï:
en berikande upplevelse

Staffan Sandström, pianist, masterclass, MDH, musik, lärare, piano, Hanoï
Tre av mina studenter, Masterclass, Hanoï konservatoriet

Fredag 1:a april 2016. Jag var nyss i Hanoï, Vietnams huvudstad. Syftet med resan var att träffa Hanoïs musikkonservatoriums ledning med ett förslag att genomföra ett utbytesprogram mellan deras institution och Mälardalens högskola inom kammarmusik. Jag tog också tillfället för att ge masterclass på Hanoïs konservatorium som numera heter ” Vietnam National Academy of Music”, VNAM.

Vistelsen och upplevelsen var fantastisk. Jag undervisade i fem dagar och träffade många vietnamesiska studenter och lärare. Jag har lärt mig mycket under den här resan!

1) De vietnamesiska studenterna som jag träffat var oerhört ivriga att lära sig. De var fullt medvetna om att utbildning är en lyx som måste utnyttjas maximalt. De lyssnade väldigt uppmärksamt under lektionerna, reagerade snabbt på de råd de fick och hade en otrolig förmåga att göra justeringar i sitt spel nästan omedelbart.

2) Jag blev väldigt imponerad av nivån på vissa studenter, både tekniskt och musikaliskt. Med tanken på Vietnams ekonomiska och kulturella sammanhang är det nästan märkligt att Vietnam har så många talanger inom västerländsk klassisk musik. Det kan kanske förklaras av landets historia och dess gamla relationer med Frankrike och Ryssland.

3) Lärarna på Hanoïs konservatorium var entusiastiska över att deras studenter hade fått möjligheten att få andra perspektiv, vinklar och åsikter från en ”outsider”. Jag hade mycket intressanta diskussioner med dem om musik, utbildning och undervisning.

4) Jag blev väldigt imponerad av hur reaktivt VNAM var! De kunde lägga upp ett perfekt och intensivt undervisningsschema, en konsert på en sal med 400 stolar och andra aktiviteter och möten inom kort varsel.

Nu hoppas jag bara att vi ska fortsätta träffas i våra respektive länder för att samarbeta och lära från varandra!

Länkar:

 

Please follow and like us:
Pin Share
Facebook
Instagram