Student-
kommentarer
om mig (2)
Söndag 6 december 2020. Som en fortsättning på den tidigare artikeln om kommentarer från studenter kommer här ytterligare två repliker; dels från Jan Danïels som tidigare har gått för mig under 3 år men nu studerar på Kungliga Musikhögskolan i Stockholm, samt Siri Karlsson som nu i höst påbörjat kandidatprogrammet vid Musik- och operahögskolan vid Mälardalens högskola. Jan och jag har under åren arbetat med en bred grundläggande repertoar: bland annat Bach, Beethoven, Mozart, Chopin, Liszt, Mendelssohn, Schubert. Siri och jag har bara haft några månader tillsammans men har ändå hunnit med verk av Bach, Grieg och Schumann.
Se nedan vad de har att säga och tack till er båda två att ni tog av er tid för att skriva ner de fina orden!
Siri Karlsson, 1:a året Kammarmusikprogrammet inriktning Piano:
“Jag heter Siri och jag går mitt första år här på Kammarmusikprogrammet. Det finns många saker jag tycker är bra med just Musik- och Operahögskolan vid Mälardalens högskola, det jag gillar allra främst är att skolan kändes så välkomnande när jag började och att man får en chans att lära känna alla eftersom skolan inte är så stor. Jag gillar även att det finns mycket tidsutrymme för egen övning och att vi alla som spelar kammarmusik får prova på att ha andra lärare utöver de vi har i vanliga fall, t.ex. huvudinstrument. Eftersom jag spelar piano så har jag Staffan Sandström som
huvudinstrumentslärare, några positiva saker om honom är att han har en upplyftande energi och det är kul att ha lektioner med honom. Han är även bra på att tänka utanför boxen av det strikta och tekniska som ofta gäller inom klassisk musik, och blandar gärna in fritt tänkande och hur man jobbar med musiken på ett konstnärligt sätt. En väldigt bra pedagogisk blandning, så att säga.
Här i Västerås finns det mesta man kan behöva på gångavstånd och för en ovan stadsmänniska, som jag, så är det inte så himla långt bort till skog och stenar heller. Eftersom många av oss som studerar på Musik- och Operahögskolan vid Mälardalens högskola bor rätt centralt här i Västerås, så finns det mycket att göra tillsammans, som att öva tillsammans eller spontant hänga för att ta en paus. Än så länge är skolan inte lika välkänd som andra musikhögskolor, vilket jag tyckte var lite skrämmande när jag skulle söka hit. Men nu när jag väl är här så tycker jag definitivt att det är värt att känna till och söka hit!”
Jan Daniels, andra året på Kandidatprogrammet på Kungliga Musikhögskolan i Stockholm:
“Under mina tre år hos Staffan har det nog aldrig hänt att jag lämnat lektionssalen utan ytterligare ett högre mål framför ögonen, med större ambitioner eller med ny inspiration.
Ett glatt leende och så får lektionen börja: i Staffans undervisning fick jag helt nya perspektiv på vad en professionell artistisk verksamhet innebär. Mer och mer började jag få grepp om en större helhetssyn på konst.
Förutom alla nödvändiga tekniska nycklar som Staffan gav framstod framför allt arbetet med den konstnärliga bilden, det gjorde undervisningen levande och dynamisk. Med en enkel kommentar löste han en “knöl i tangentbordet” eller fick en melodi att sjunga.
Samtidigt håller han i långsiktiga trådar och lotsar säkert genom vägar för en stabil karriärsuppbyggnad. Att detta fungerar visade sig i maj år 2018: genom att sikta långt vann jag första priset i Steinwaytävlingen inom ramen av Steinways årliga pianofestival i Stockholm. Likaså byggde han vägar emot lärorika kammarmusikprojekt, ett solistframträdande med orkester, och slutligen ett lyckat antagningsprov till Kungliga Musikhögskolan i Stockholm där jag studerar nu.
Tiden gick fort!”
Musik- och Operahögskolan vid Mälardalens högskola erbjuder sina studenter individuell undervisning på huvudinstrument, kammarmusik, gemensamma lektioner, instudering, musikteori, musikhistoria och föreläsningar och masterclasses av gästande musiker. Allt i en kreativ och inspirerande kulturhistorisk miljö på Västerås slott.
Utbildningen ges med fyra inriktningar och leder till en Konstnärlig kandidatexamen/Degree of Bachelor of Fine Arts. Kammarmusikprogrammet har en stor konsertverksamhet där studenterna får många tillfällen att framträda inför publik. Konserterna hålls på olika scener exempelvis i Rikssalen på Västerås Slott, Västerås Konserthus och Västerås Domkyrka. Utbildningen har en tydlig struktur vilket ger studenterna möjlighet att ta vara på sin konstnärliga begåvning och utvecklas såväl personligt som inom musiken.
Vid vår konstnärliga utbildning får studenterna möjlighet att maximalt utveckla sin kreativa förmåga och talang, något som ger dem en fördel i situationer med hård konkurrens. En konstnärlig kandidatexamen ger dem också möjlighet att gå vidare till studier på masternivå. Som sångare eller instrumentalist har man ett kreativt och omväxlande yrke där arbetsfältet är inom konstnärliga institutioner och som frilansande musiker.