Staffan Sandström, Pianist

Västerås Konserthus
Den första
klingande musiken

Söndag 6 september 2020.      Under den här veckan som gått har Musik- och Operahögskolan vid Mälardalens högskola framfört den första klingande musiken i Lilla Salen på Västerås Konserthus sedan i mars och starten på pandemin, genom att slutexaminera sina studenter vid det konstnärliga kandidatprogrammet.

På tisdagen så hade min pianostudent Satu Simomaa sin konsert, och den repertoar som hon framförde var Wolfgang Amadeus Mozarts Pianosonat i C-dur KV 330 (I), Samuel Barbers sånger Church Bells och The Crucifixion, Kaja Saariahos Ballade från 2005, Robert Schumanns Pianosonat nr. 1 i fiss-moll (I) och slutligen Clara Schumanns Pianotrio i g-moll (I). Verkligen ett fint program som speglar Satus personlighet och pianistiska identitet på ett mycket bra sätt.

Mina egna känslor vid konserten var många och blandade: en stor glädje över att återigen få höra live-musik och ha studenterna på scenen in action igen, men också en underliggande sorg med tanke på den uteblivna feststämningen och tanken på alla hundratals eller tusentals konserter som i år tvingats ställas in världen över, med allt vad det inneburit som förlust både för den enskilda människan och för musiken som konstart.

Stort tack Satu och alla andra studenter, huvudlärare, medverkande och anhöriga för den här veckan, hoppas att ni trots allt kunnat njuta av examenskonserterna, som utövare eller som åhörare!

Normalt sett så äger examenskonserterna rum i maj och det med full publik och med festlig stämning då både familj och kamrater brukar komma tillresande till Västerås. Eftersom konserterna inte kunde genomföras i våras pga Covid-19 så sköts de upp för att genomföras i början av september, den absolut sista möjliga tiden eftersom flera av studenterna går vidare till andra utbildningar men måste kunna avsluta sina studier vid MOMDH.
Högskolan har ett rektorsbeslut om att inga event får ges fram till 8 november, så det var med stor glädje som högskolan ändå på undantag kunde genomföra konserterna eftersom de klassades som examination. Därför gick de inte att hålla öppna för publik, däremot fick varje student chans att bjuda in två personer som kunde få komma in genom de stängda dörrarna. Självfallet tråkigt för både de på scen och de som väldigt gärna hade lyssnat, men det är en exceptionell situation med att bedriva verksamhet under en pågående pandemi.

 

interface  Musik- och Operahögskolan vid Mälardalens högskola erbjuder sina studenter individuell undervisning på huvudinstrument, kammarmusik, gemensamma lektioner, instudering, musikteori, musikhistoria och föreläsningar  och masterclasses av gästande musiker. Allt i en kreativ och inspirerande kulturhistorisk miljö på Västerås slott.

Utbildningen ges med fyra inriktningar och leder till en Konstnärlig kandidatexamen/Degree of Bachelor of Fine Arts. Kammarmusikprogrammet har en stor konsertverksamhet där studenterna får många tillfäl­len att framträda inför publik. Konserterna hålls på olika scener exempelvis i Rikssalen på Västerås Slott, Västerås Konserthus och Västerås Dom­kyrka. Utbildningen har en tydlig struktur vilket ger studenterna möjlighet att ta vara på sin konstnärliga be­gåvning och utvecklas såväl personligt som inom musiken. 

Vid vår konst­närliga utbildning får studenterna möjlighet att maximalt utveckla sin kreativa förmåga och talang, något som ger dem en fördel i situationer med hård kon­kurrens. En konstnärlig kandidatexamen ger dem också möjlighet att gå vidare till studier på masternivå. Som sångare eller instrumentalist har man ett kreativt och omväxlande yrke där arbets­fältet är inom konstnärliga institutioner och som frilansande musiker.

interface   Om Staffan Sandström

interface   Om Musik- och Operahögskolan vid Mälardalens högskola

Please follow and like us:
Pin Share
Facebook
Instagram