Unga musik- begåvningar
från Västerås
Lördagen den 22 augusti 2020. Att i Västerås ha en riktigt bra kulturjournalist är vi många som är glada för. Erik Jersenius är en brinnande skribent med stor bredd som verkligen värnar om den klassiska musiken och hur den passar in i stadens och tidens kulturliv. Ett bra exempel på hans arbete är den artikel som finns nedan som handlar om Västerås Osignat, ett koncept där VLT arrangerar en konsert där olika musikgenrer möts. Det är något som jag uppskattar mycket och som jag tror är viktigt både för publik och musiker. Jag glömmer aldrig när jag själv som 16-åring uppe i Norrland var med i regionsfinalen på Musik Direkt och tävlade med Beethovens Sonat i C-dur opus 2. nr. 3 mot alla möjliga musicerande ungdomar från hela övre Norrland.
Efter spelningen kom ett av hårdrocksbanden fram och tackade mig för ”asbra” spel, och dom tyckte också att den där Beethoven var en riktig höjdare. Det har glädjande nog hänt liknande saker många gånger sedan dess, ett starkt tillfälle var när min kammarmusikensemble Musica Mobiles blåskvintett precis hade framfört ett blandat program vid en utomhuskonsert i Norrlands inland, och en bonde som kom dit och spontanlyssnade efteråt utbrast ”Jag tycker Ligeti var bäst!”
Jan Daniels har varit min elev under flera år i Västerås genom ett samarbete mellan Kulturskolan i Västerås och Musik- och Operahögskolan vid Mälardalens högskola (MOMDH), och det är verkligen en glädje att nu få följa hans fortsatta musikerbana. Jan är just nu pianostudent vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm där hans lärare är Anders Kilström, extra roligt eftersom Anders innan mig hade tjänsten som pianopedagog på MOMDH.
Jag ser mycket fram emot fler artiklar av Erik och fler konserter av Jan!
Artikel i VLT av Erik Jersenius om Västerås Osignat med Jan och Piet Daniels
Musik- och Operahögskolan vid Mälardalens högskola erbjuder sina studenter individuell undervisning på huvudinstrument, kammarmusik, gemensamma lektioner, instudering, musikteori, musikhistoria och föreläsningar och masterclasses av gästande musiker. Allt i en kreativ och inspirerande kulturhistorisk miljö på Västerås slott.
Utbildningen ges med fyra inriktningar och leder till en Konstnärlig kandidatexamen/Degree of Bachelor of Fine Arts. Kammarmusikprogrammet har en stor konsertverksamhet där studenterna får många tillfällen att framträda inför publik. Konserterna hålls på olika scener exempelvis i Rikssalen på Västerås Slott, Västerås Konserthus och Västerås Domkyrka. Utbildningen har en tydlig struktur vilket ger studenterna möjlighet att ta vara på sin konstnärliga begåvning och utvecklas såväl personligt som inom musiken.
Vid vår konstnärliga utbildning får studenterna möjlighet att maximalt utveckla sin kreativa förmåga och talang, något som ger dem en fördel i situationer med hård konkurrens. En konstnärlig kandidatexamen ger dem också möjlighet att gå vidare till studier på masternivå. Som sångare eller instrumentalist har man ett kreativt och omväxlande yrke där arbetsfältet är inom konstnärliga institutioner och som frilansande musiker.