Staffan Sandström, Pianist

Covid-19

Söndag 22 mars 2020.   Att sitta här och skriva idag är verkligen annorlunda än för några veckor sedan. Eftersom jag sedan några år tillbaka för enkla dagsboksanteckningar hemma så kunde jag inte låta bli att gå tillbaka och titta: när är första gången som jag skriver en kommentar om Corona? När jag till exempel tänker på nyåret så fanns det inte alls i mina tankar och så inte heller några veckor senare i januari då vi åkte ut på rekryteringsresor, så när blev virusfrågan tillräckligt stor för att komma med i dagboken?

Jag hittar en anteckning tisdagen den 4/2: ”Köpt 30 munskydd”. Dom var tänkte till en god vän i Peking där bristen på effektiva munskydd var akut, och tanken var därför att via Sverige skeppa munskydden till Kina. Munskydden har fortfarande inte ens levererats hem till mig.

Fredag 28/2 står det ”Corona värre….”, men i övrigt verkar inte livet ha påverkats nämnvärt.

Måndag 2/3 står det att jag pratat med studenter i Corona-relaterat sammanhang, det är första gången som jag nämner det i anslutning till jobbet. Resten av veckan verkar ha flutit på utan några större avbrott.

Sedan kommer Måndag 9/3 med ” Mer och mer Corona…” och från och med här så står det Corona på varje veckodag. Och det var i förra veckan!

Vi är flera som har pratat om att tidsuppfattningen på något sätt har blivit förvrängd den senaste tiden; torsdag i förra veckan tog MOMDH det tunga beslutet att ställa in repetitioner och konsert med Mälardalens orkesterakademi, förövrigt samma dag som alla skolor stängdes i Frankrike. På fredagen deltog jag i krisgruppsmöte för akademin, likaså på måndagen i denna vecka.

På måndag hade jag också de sista lektionerna med våra utbytesstudenter från Vietnam, och på tisdag morgon tog vi avsked av varandra vid flygbussen till Arlanda. Eftersom högskolan fick i uppdrag att erbjuda alla utbytesstudenter möjligheten att åka hem, och vår partnerinstitution Vietnam National Academy of Music på måndagen tog beslut om att kalla hem sina studenter från utlandet, så var det ett sorgligt men klokt beslut.

På onsdag morgon tog regeringen beslut om att all högskoleundervisning skulle bedrivas på distans, ett arbete som delvis redan var påbörjat men som nu genomfördes på hela verksamheten med omedelbar verkan.

På torsdagen hade jag den första gemensamma lektionen för alla pianister på distans, och på fredagen genomförde jag den första hela live-framförande-pianolektionen på distans, glädjande nog med bättre resultat än vad både jag och studenten hade kunnat ana! På fredagen kom också rektorsbeslut om att högskolan stänger lokalerna för allmänheten och inför begränsade öppettider till samtliga lokaler, slottet inkluderat. Inte så konstigt att en viss mental trötthet infann sig efter jobbet på fredag!

Här är meddelandet från vår rektor Paul Petterson som publicerades på högskolan webbsida i onsdags:

”På grund av Coronaviruset kommer vi från och med imorgon inte att ha någon utbildning fysiskt på campus. – Vi övergår till digitala arbetsformer för att skapa trygghet för våra studenter och medarbetare, samtidigt som vi tar vårt sammhällsansvar för att minska takten med vilken Coronaviruset sprids i Sverige. Att minska antalet mötesplatser där många människor samlas, är ett viktigt led i det. MDH rekommenderar även att medarbetare, då det passar för arbetet, arbetar hemifrån.”

Vi går nu mot en ny vecka som säkert kommer att fortsatt innebära nya omställningar och anpassningar, och jag hoppas att MOMDH’s studenter, lärare och mina andra kollegor på högskolan någorlunda har laddat batterierna i helgens vårsol för att ta sig an kommande utmaningar. Vi tar det här tillfället för att prova nya arbetssätt och jag har en stor känsla av att det komma ut någonting bra av det här. Och vi har vårt fantastiska internet vilket gör att vi kan fortsätta att arbeta och behålla våra sociala kontakter. Kanske kan vi prata om fysisk distans istället för social distans. Social kontakt är nu viktigare än någonsin!

Information på Mälardalens högskolas webbsida

FAQ om coronaviruset och dess effekter på undervisningen

Please follow and like us:
Pin Share
Facebook
Instagram