Staffan Sandström, Pianist

Musikutbildning
på distans

Söndag 29 mars 2020.   En ny-digital vardag. När jag tittar i min Outlook-kalender så ser den gångna veckan ut som en vanlig vecka vid högskolan: rätt så späckad med undervisning och möten.

Men när jag tänker tillbaka på den så var den långt ifrån standard: mycket spring hemma fram och tillbaka mellan undervisning vid pianot och den nyinstallerade arbetsplatsen i gästrummet med dator, telefon och alla tillhörande sladdar.

För oss som hastigt men inte så lustigt kastats in i den digitala distansvärlden så har massor av nya utmaningar dukt upp, men också nya möjligheter. Det har såklart varit en viss inkörssträcka för att få alla digitala plattformar att fungera, men nu rullar det mest på i tex Zoom och Teams.

Ljudkvaliteten lämnar en hel del att önska men det är spännande när kameran kan placeras mycket närmare än vad man annars är van vid. När det gäller den pianoundervisningen kan man i princip helt glömma arbete med klang, samtidigt som det medför att fokus ökar på andra parametrar som rytm och teknik.

Men det här är bara början och det är säkert att tiden kommer att visa på vissa fördelar med digital distans, även om andra inslag på sikt kommer att kräva ” live performance”.

Det material som vi musiker jobbar med är ju det klangliga i rummets akustik i just det ögonblicket!

interface  Musik- och Operahögskolan vid Mälardalens högskola erbjuder sina studenter individuell undervisning på huvudinstrument, kammarmusik, gemensamma lektioner, instudering, musikteori, musikhistoria och föreläsningar  och masterclasses av gästande musiker. Allt i en kreativ och inspirerande kulturhistorisk miljö på Västerås slott.

Utbildningen ges med fyra inriktningar och leder till en Konstnärlig kandidatexamen/Degree of Bachelor of Fine Arts. Kammarmusikprogrammet har en stor konsertverksamhet där studenterna får många tillfäl­len att framträda inför publik. Konserterna hålls på olika scener exempelvis i Rikssalen på Västerås Slott, Västerås Konserthus och Västerås Dom­kyrka. Utbildningen har en tydlig struktur vilket ger studenterna möjlighet att ta vara på sin konstnärliga be­gåvning och utvecklas såväl personligt som inom musiken. 

Vid vår konst­närliga utbildning får studenterna möjlighet att maximalt utveckla sin kreativa förmåga och talang, något som ger dem en fördel i situationer med hård kon­kurrens. En konstnärlig kandidatexamen ger dem också möjlighet att gå vidare till studier på masternivå. Som sångare eller instrumentalist har man ett kreativt och omväxlande yrke där arbets­fältet är inom konstnärliga institutioner och som frilansande musiker.

interface   Om Staffan Sandström

interface   Om Musik- och Operahögskolan vid Mälardalens högskola

 

Please follow and like us:
Pin Share
Facebook
Instagram