Staffan Sandström, Pianist

Musik
Kvinnliga Förtecken

Torsdag 12 mars 2020.    I söndags den 8:e maj var det Internationella kvinnodagen, en dag som de senaste åren verkligen har fått en ökad vikt och innebörd, absolut för mig men säkert också för många andra. Musik- och operahögskolan vid Mälardalens högskola arrangerade en konsert i samma anda några dagar efteråt, igår onsdagen den 11 mars så gick Kvinnliga Förtecken av stapeln i Rikssalen på Västerås slott. Det var inte bara musik komponerad av kvinnor, utan också musik skriven till kvinnor.

Den fina affischbilden som syns här i artikeln är målad av en av högskolans alumner, Emilia Linderholm. Väldigt generöst att vi fått använda hennes bild på vår affisch och att jag också får använda den här på min webbsida, stort tack Emilia!

De kvinnliga kompositörerna som presenterades var Eva Dell’Acqua, Jane Vignery, Amy Woodforde-Finden, Clara Schumann, Fanny Mendelssohn, Amanda Maier, Andrea Tarrodi och Emmy Lindström. De två sista får ett extra omnämnande: Andrea Tarrodi-inslaget var hennes Twelve pieces for piano som är kortare pianostycken i form av årets tolv månader, som med ett Glass-liknande tonspråk på ett mycket fint sätt skildrar ljus och mörker i de olika månaderna.

Det var alla i pianoklassen förutom en som medverkade, dvs sex pianister (Hong Linh Nguyen, Tuan Vu, Ling Sun, Karin Dunblad, Lasha Merebashvili och Adam Dahl), och det har varit ett väldigt roligt och nyttigt projekt att alla fick studera in sin del av helheten. Också för en pianist så nyttigt att vid samma konserttillfälle och så tätt in på varandra få höra hur olika ett och samma instrument kan klinga beroende på vem som spelar. Emmy Lindströms Magnolia för soloklarinett får också ett särskilt omnämnande, dels för att det är ett stycke som är väldigt bra men också för att hon är fru till högskolans klarinettlärare Emil Jonason!

Musik- och Operahögskolan vid Mälardalens högskola erbjuder sina studenter individuell undervisning på huvudinstrument, kammarmusik, gemensamma lektioner, instudering, musikteori, musikhistoria och föreläsningar  och masterclasses av gästande musiker. Allt i en kreativ och inspirerande kulturhistorisk miljö på Västerås slott.

Utbildningen ges med fyra inriktningar och leder till en Konstnärlig kandidatexamen/Degree of Bachelor of Fine Arts. Kammarmusikprogrammet har en stor konsertverksamhet där studenterna får många tillfäl­len att framträda inför publik. Konserterna hålls på olika scener exempelvis i Rikssalen på Västerås Slott, Västerås Konserthus och Västerås Dom­kyrka. Utbildningen har en tydlig struktur vilket ger studenterna möjlighet att ta vara på sin konstnärliga be­gåvning och utvecklas såväl personligt som inom musiken. 

Vid vår konst­närliga utbildning får studenterna möjlighet att maximalt utveckla sin kreativa förmåga och talang, något som ger dem en fördel i situationer med hård kon­kurrens. En konstnärlig kandidatexamen ger dem också möjlighet att gå vidare till studier på masternivå. Som sångare eller instrumentalist har man ett kreativt och omväxlande yrke där arbets­fältet är inom konstnärliga institutioner och som frilansande musiker.

Please follow and like us:
Pin Share
Facebook
Instagram