Staffan Sandström, Pianist
premiär på Kammaroperan Riddartornet, det största projektet vi hittills gjort på Musik- och Operahögskolan vid Mälardalens Högskola

Västerås
Riddartornet Urpremiär

Fredag 15 juni 2018.   I veckan har det varit premiär på Kammaroperan Riddartornet, det största projektet vi hittills gjort på Musik- och Operahögskolan vid Mälardalens Högskola. Projektledare har varit vår sångprofessor och tillika konstnärliga ledare Lena Hellström-Färnlöf, som haft Riddartornet som ett konstnärligt utvecklingsprojekt där syftet varit att undersöka hur konsten och pedagogiken påverkar och berikar varandra. Riddartornet är också en samproduktion tillsammans med Västmanlands Teater och Vadstena-akademien.

Riddartornet är baserad på ett sorgspel av E.J. Stagnelius som författades 1821 och är en tragisk historia där huvudrollerna kretsar omkring varandra liksom stjärnorna i en stjärnbild, dramats huvudperson Mathilda sjunger flera gånger ut mot tomheten: ”Sirius, Orion, Kassiopeja”. Librettot är av Magnus Florin och musiken har komponerats av Carl Unander-Scharin som på ett väldigt fint lyckats fånga både sagospelets och det mycket obehagliga psykologiska dramats karaktär, musik som också bidrar med en lätthet till en text som väger mycket tungt. Regissör Nils Spangenberg har gjord ett mycket fint jobb med studenterna och scenograf Johan Glaumann har tillsammans med ljustekniker Christer Billström skapat en scenbild som ytterligare förstärkte och förskönade dramat.

Det var inte utan ett rejält mått av stolthet som jag fick lyssna till de två Västeråsuppsättningarna 12 och 14 juni på Västmanlands Teater; riktigt bra med publik i salongen och fantastiska prestationer av studenterna och då från såväl solister som instrumentalensemble som sångensemble. Många lovord från publiken som både imponerades av nivån och greps av det starka uttrycket i föreställningen. Föreställningen går vidare till Gamla Teatern i Vadstena med tre föreställningar 5, 6 och 8 juli.

Ett stort tack till alla medverkande och alla som bidragit till att göra projektet möjligt, och ett extra tack till bästa kollegan Lena Hellström-Färnlöf vars förtjänst det är att Riddartornet kunnat beställas och uppföras av Musik- och Operahögskolan vid Mälardalens högskola!

Lena Hellström-Färnlöf

Västmanlands Teater

Vadstena-akademien

Carl Unander-Scharin

Om Magnus Florin

Johan Glaumann

Foto: Jonas Bilberg

Musik- och Operahögskolan vid Mälardalens högskola erbjuder sina studenter individuell undervisning på huvudinstrument, kammarmusik, gemensamma lektioner, instudering, musikteori, musikhistoria och föreläsningar  och masterclasses av gästande musiker. Allt i en kreativ och inspirerande kulturhistorisk miljö på Västerås slott.

Utbildningen ges med fyra inriktningar och leder till en Konstnärlig kandidatexamen/Degree of Bachelor of Fine Arts. Kammarmusikprogrammet har en stor konsertverksamhet där studenterna får många tillfäl­len att framträda inför publik. Konserterna hålls på olika scener exempelvis i Rikssalen på Västerås Slott, Västerås Konserthus och Västerås Dom­kyrka. Utbildningen har en tydlig struktur vilket ger studenterna möjlighet att ta vara på sin konstnärliga be­gåvning och utvecklas såväl personligt som inom musiken. 

Vid vår konst­närliga utbildning får studenterna möjlighet att maximalt utveckla sin kreativa förmåga och talang, något som ger dem en fördel i situationer med hård kon­kurrens. En konstnärlig kandidatexamen ger dem också möjlighet att gå vidare till studier på masternivå. Som sångare eller instrumentalist har man ett kreativt och omväxlande yrke där arbets­fältet är inom konstnärliga institutioner och som frilansande musiker.

Please follow and like us:
Pin Share
Facebook
Instagram