Staffan Sandström, Pianist

Masterclass i piano
Asuka Nakamura

Onsdag 16 maj 2018.   I måndags var det dags för masterclass med pianisten Asuka Nakamura för pianisterna vid Musik- och Operahögskolan vid Mälardalens högskola, en dag som vi verkligen hade sett fram emot. Asuka jobbar ju redan som pianist och instuderare på högskolan, och det här var en fin chans för studenterna att få bli undervisade av en pianist som de hört på nära håll i flera olika sammanhang. Repertoaren för dagen bestod av Beethovens Hammerklavier, Schumanns första pianosonat, Albéniz Ibéria, flera Sinfonior av Bach, Etyder av Chopin samt Griegs Holbergsvit. Dagen blev precis så bra som tänkt och Asuka förmedlade sina idéer på ett väldigt fint sätt till samtliga studenter. Som lärare var jag också glad över stort fokus på frasering och klangfärg; att veta vart man vill i frasen och att alltid inom sig höra vilken typ av klang man vill producera innan man spelar den.

 Ett stort tack till Asuka för den mycket värdefulla dagen från oss alla!

 Asukas webbsida

Sveriges Radios dokumentär från 2013 om Asuka – Mozart har aldrig varit i Japan

Musik- och Operahögskolan vid Mälardalens högskola erbjuder sina studenter individuell undervisning på huvudinstrument, kammarmusik, gemensamma lektioner, instudering, musikteori, musikhistoria och föreläsningar  och masterclasses av gästande musiker. Allt i en kreativ och inspirerande kulturhistorisk miljö på Västerås slott.

Utbildningen ges med fyra inriktningar och leder till en Konstnärlig kandidatexamen/Degree of Bachelor of Fine Arts. Kammarmusikprogrammet har en stor konsertverksamhet där studenterna får många tillfäl­len att framträda inför publik. Konserterna hålls på olika scener exempelvis i Rikssalen på Västerås Slott, Västerås Konserthus och Västerås Dom­kyrka. Utbildningen har en tydlig struktur vilket ger studenterna möjlighet att ta vara på sin konstnärliga be­gåvning och utvecklas såväl personligt som inom musiken. 

Vid vår konst­närliga utbildning får studenterna möjlighet att maximalt utveckla sin kreativa förmåga och talang, något som ger dem en fördel i situationer med hård kon­kurrens. En konstnärlig kandidatexamen ger dem också möjlighet att gå vidare till studier på masternivå. Som sångare eller instrumentalist har man ett kreativt och omväxlande yrke där arbets­fältet är inom konstnärliga institutioner och som frilansande musiker.

Please follow and like us:
Pin Share
Facebook
Instagram