Staffan Sandström, Pianist

Jan Daniels
Vinnare i Steinway Piano Festival 2018

Måndag 14 maj 2018.   Lördagen den 12:e maj så gick den svenska Steinway Piano Festival 2018 av stapeln i Stockholms Konserthus, Grünewaldsalen. I juryn satt tre eminenta pianister: Per Tengstrand, Francisca Skoogh och Ecaterina Wehlander.

Min elev Jan Daniels, som jag har jobbat med via samverkan med Västerås Kulturskola sedan hösten 2017, var anmäld till tävlingen och hade förberett ett fint program med: Bach Sinfonia i g-moll, Chopin Etyd op. 10 nr 12  ’Revolutionsetyden’ och Ingvar Lidholms Klavierstück 1949. Jan var väldigt bra förberedd, när jag sista lektionen innan tävlingen sa att jag trodde att han absolut kunde vinna men undrade vad han själv trodde, så fick jag en ivrig nick tillbaka. Han visade mig också den bok han höll på att läsa: Terry Orlick’s In Pursuit of Excellence – How to win in sport and life through mental training. Ett bra exempel på hur man som musiker inte bara måste vara vilja vara en hyperkänslig konstnär och en outslitlig arbetsmyra, utan också en mentalt mycket grundad människa som ska kunna utsättas för samma sorts press som elitidrottare.

 Och som rubriken redan avslöjat så blev Jan faktiskt vinnare i sin ålderskategori 15-17 år! Otroligt roligt både för elev och lärare att få den typen av bekräftelse, och jag kan bara säga ett varmt och hjärtligt grattis till Jan och samtidigt flika in att det här var bara ett av de första stegen på ett framtida liv som pianist!

 Länk till Steinway Piano Festival 2018

Musik- och Operahögskolan vid Mälardalens högskola erbjuder sina studenter individuell undervisning på huvudinstrument, kammarmusik, gemensamma lektioner, instudering, musikteori, musikhistoria och föreläsningar  och masterclasses av gästande musiker. Allt i en kreativ och inspirerande kulturhistorisk miljö på Västerås slott.

Utbildningen ges med fyra inriktningar och leder till en Konstnärlig kandidatexamen/Degree of Bachelor of Fine Arts. Kammarmusikprogrammet har en stor konsertverksamhet där studenterna får många tillfäl­len att framträda inför publik. Konserterna hålls på olika scener exempelvis i Rikssalen på Västerås Slott, Västerås Konserthus och Västerås Dom­kyrka. Utbildningen har en tydlig struktur vilket ger studenterna möjlighet att ta vara på sin konstnärliga be­gåvning och utvecklas såväl personligt som inom musiken. 

Vid vår konst­närliga utbildning får studenterna möjlighet att maximalt utveckla sin kreativa förmåga och talang, något som ger dem en fördel i situationer med hård kon­kurrens. En konstnärlig kandidatexamen ger dem också möjlighet att gå vidare till studier på masternivå. Som sångare eller instrumentalist har man ett kreativt och omväxlande yrke där arbets­fältet är inom konstnärliga institutioner och som frilansande musiker.

Please follow and like us:
Pin Share
Facebook
Instagram