Staffan Sandström, Pianist

Examenskonsert
Sally Karlberg

Söndag 29 april 2018.  Sally och jag har jobbat tillsammans i tre år vid pianot, men det var som igår som jag hörde hennes inträdesprov till Musik- och Operahögskolan vid Mälardalens högskola. Som man säger: tiden går fort när man har roligt, och så i fredags  var det dags för hennes avslutande examenskonsert för det konstnärliga kandidatprogrammet i kammarmusik. Det kan vara stressande att som huvudlärare lyssna på när ens student gör sin examenskonsert, som vi brukar säga på utbildningen så är det som en rejäl avslutande uppsats – men live och i realtid utan skyddsnät! Men med bra och långsiktiga förberedelser så brukar det gå bra och i Sallys fall så kände jag mig faktiskt lugn när konserten skulle börja, jag var till nästan 100% säker att det skulle gå riktigt bra. Men man vet ju aldrig..

Faktiskt så gick det riktigt bra och jag tror att såväl Sally som jag och publiken var nöjda, och det fanns förutom Sallys mycket fina klangbehandling hela tiden den ovärderliga känslan av att det skapades konst i nuet i salen, med fint avvägd balans mellan kontroll och spontanitet, och kontakt med kompositörens,  sina egna och publikens känslor. Vi hade till examenskonserten valt repertoar som Sally själv tyckte mycket om, vi hade också pratat om vikten av att välja stycken som representerar ens egna konstnärliga personlighet. Sallys program bestod av två Scarlatti-sonater i d-moll k. 9 och G-dur k. 523, sats 1-3 ur Griegs Holbergsvit,  Rachmaninov -preludium op. 23 nr. 5 G-dur samt ett valfritt stycke skrivet efter 1970 som var Staffan Storms mycket fina ….Im Monschein från sviten Lied vom Meer komponerad 2009. Förutom dessa soloverk så framförde Sally också såklart kammarmusik: Sérénade ur C. M. Loefflers Quatre poêmes för mezzosopran, viola och piano samt Robert Schumanns Widmung ur Myrthen op 25.

Ett stort grattis till Sally för den fina examenskonserten och all lycka till framöver med pianospelet!

Musik- och Operahögskolan vid Mälardalens högskola erbjuder sina studenter individuell undervisning på huvudinstrument, kammarmusik, gemensamma lektioner, instudering, musikteori, musikhistoria och föreläsningar  och masterclasses av gästande musiker. Allt i en kreativ och inspirerande kulturhistorisk miljö på Västerås slott.

Utbildningen ges med fyra inriktningar och leder till en Konstnärlig kandidatexamen/Degree of Bachelor of Fine Arts. Kammarmusikprogrammet har en stor konsertverksamhet där studenterna får många tillfäl­len att framträda inför publik. Konserterna hålls på olika scener exempelvis i Rikssalen på Västerås Slott, Västerås Konserthus och Västerås Dom­kyrka. Utbildningen har en tydlig struktur vilket ger studenterna möjlighet att ta vara på sin konstnärliga be­gåvning och utvecklas såväl personligt som inom musiken. 

Vid vår konst­närliga utbildning får studenterna möjlighet att maximalt utveckla sin kreativa förmåga och talang, något som ger dem en fördel i situationer med hård kon­kurrens. En konstnärlig kandidatexamen ger dem också möjlighet att gå vidare till studier på masternivå. Som sångare eller instrumentalist har man ett kreativt och omväxlande yrke där arbets­fältet är inom konstnärliga institutioner och som frilansande musiker.

Please follow and like us:
Pin Share
Facebook
Instagram