Staffan Sandström, Pianist
Kammarmusik, MDH, Musikhögskola, pianist, Piano, Piano Utbildning, Sverige, Västerås

Pianokonsert
på Västerås slott
Bach & Bizet

Fredag 2 mars 2018.   Pianostudenter vid kammarmusikprogrammet bjöd i onsdags på pianoafton i Hörsalen på Västerås slott, repertoaren bestod av känd musik av Johann Sebastian Bach och lite mindre känd musik av Georges Bizet.

Av Bach blev det två kompletta serier av klaververk: de femton tvåstämmiga Inventionerna och de femton trestämmiga Sinfoniorna. Bach skrev de här miniatyrverken i studiesyfte, dels för att man skulle få en inblick i kompositionsteknik, dels för att man skulle lära sig att spela polyfont – flerstämmigt, och sist men inte minst för att man skulle öva sig på att få sitt instrument att sjunga. Några av tvåstämmiga inventionerna hade nog de flesta hört, då de brukar uppskattas av nybörjare för sina bedrägligt enkla notbilder och fina karaktärer. De trestämmiga Sinfoniorna, eller Fantasierna som Bach först kallade dem, är något ovanligare men var och en är i sig ett litet mästerverk.

Mellan de två Bach-verken så bjöds det på fyrhändig pianomusik: Barnlekar/Jeux d’enfants av Bizet. Bizet är absolut mest känd för sin opera Carmen, men han tyckte mycket om pianot, var själv en utomordentlig pianist och skrev flera verk för piano innan han gick bort vid endast 37 års ålder. Barnlekarna är precis som Schumanns barnmusik skriven med barn och deras värld som inspiration, alltså inte tänkta att framföras av barn. Här virvlar lekarna förbi: man gungar, åker karusell, hoppar bock, blåser såpbubblor och går på bal, allt i en raffinerad pianistisk beklädnad. Det blev några rejäla höjdpunkter, men den absolut vanligaste nyansen bland Barnlekarna hörde mystiken och drömmen till: ppp – mycket, mycket svagt!

Som lärare är jag väldigt nöjd både med hur konserten gick, publikens reaktioner och hur alla vuxit under resan, projektet har varit väldigt utvecklande för klassen, både individuellt och som grupp. Några av kommentarerna från studenterna har varit: ökad respekt för till synes lätt repertoar, vikten av att under projektets gång ta hjälp och stöd av varandra i både med- och motgångar, problematiken med att spela Bach på modernt instrument, det intressanta med att spela två pianister på samma instrument samt sist men inte minst: att börja i så god tid med allt som över huvud taget möjligt!

MDH:s Kammarmusikprogrammet erbjuder sina studenter individuell undervisning på huvudinstrument, kammarmusik, gemensamma lektioner, instudering, musikteori, musikhistoria och föreläsningar  och masterclasses av gästande musiker. Allt i en kreativ och inspirerande kulturhistorisk miljö på Västerås slott.

Utbildningen ges med fyra inriktningar och leder till en Konstnärlig kandidatexamen/Degree of Bachelor of Fine Arts. Kammarmusikprogrammet har en stor konsertverksamhet där studenterna får många tillfäl­len att framträda inför publik. Konserterna hålls på olika scener exempelvis i Rikssalen på Västerås Slott, Västerås Konserthus och Västerås Dom­kyrka. Utbildningen har en tydlig struktur vilket ger studenterna möjlighet att ta vara på sin konstnärliga be­gåvning och utvecklas såväl personligt som inom musiken. 

Vid vår konst­närliga utbildning får studenterna möjlighet att maximalt utveckla sin kreativa förmåga och talang, något som ger dem en fördel i situationer med hård kon­kurrens. En konstnärlig kandidatexamen ger dem också möjlighet att gå vidare till studier på masternivå. Som sångare eller instrumentalist har man ett kreativt och omväxlande yrke där arbets­fältet är inom konstnärliga institutioner och som frilansande musiker.

Please follow and like us:
Pin Share
Facebook
Instagram