Västerås
Konsert Domkyrkan
Tisdag 30 januari 2018. I söndags gav studenter från avdelningen för musik vid Mälardalens högskola en Kammarmusikkonsert för en mycket välbesökt Västerås Domkyrka.
Programmet framfördes inte bara på en mycket hög nivå av alla medverkande utan var väldigt fint som helhet och den röda tråden gick starkt genom alla verk: först ut var två mindre av stycken av Sibelius för violin och piano, sedan följde Loefflers Sérénade ur Quatre poèmes för mezzosopran, viola och piano, Messiaens Trois Mélodies för sopran och piano, Bird Song och The Old House ur They never saw another Butterfly av Lori Laitman för sopran och klarinett, Kurt Atterbergs Svit nr 3 för violin, viola och piano, Debussys La romance d’Ariel för sopran och piano samt som avslutning Schuberts fantastiska och inspirerande Der Hirt auf dem Felsen för sopran, klarinett och piano.
Alltid lika roligt att höra våra fantastiska studenter utanför våra lokaler på Västerås Slott, och inte minst när lokalen är den magnifika Västerås Domkyrka som har 3 stjärnor i Guide Michelin – Le Guide Vert. Stort tack till alla medverkande studenter, till Asuka Nakamura för fint pianospel, till vår konstnärliga ledare Lena Hellström-Färnlöf för det fina programmet och inte minst stort tack till domkyrkan och Johan Hammarström!
MDH:s Kammarmusikprogrammet erbjuder sina studenter individuell undervisning på huvudinstrument, kammarmusik, gemensamma lektioner, instudering, musikteori, musikhistoria och föreläsningar och masterclasses av gästande musiker. Allt i en kreativ och inspirerande kulturhistorisk miljö på Västerås slott.
Utbildningen ges med fyra inriktningar och leder till en Konstnärlig kandidatexamen/Degree of Bachelor of Fine Arts. Kammarmusikprogrammet har en stor konsertverksamhet där studenterna får många tillfällen att framträda inför publik. Konserterna hålls på olika scener exempelvis i Rikssalen på Västerås Slott, Västerås Konserthus och Västerås Domkyrka. Utbildningen har en tydlig struktur vilket ger studenterna möjlighet att ta vara på sin konstnärliga begåvning och utvecklas såväl personligt som inom musiken.
Vid vår konstnärliga utbildning får studenterna möjlighet att maximalt utveckla sin kreativa förmåga och talang, något som ger dem en fördel i situationer med hård konkurrens. En konstnärlig kandidatexamen ger dem också möjlighet att gå vidare till studier på masternivå. Som sångare eller instrumentalist har man ett kreativt och omväxlande yrke där arbetsfältet är inom konstnärliga institutioner och som frilansande musiker.