Musikhögskolan MDH på
Västerås Kulturnatt 2017
Måndag 18 september 2017. Då var höstterminen igång och rullande, och det var dags för ett av de första framträdandena för vår musikutbildning och våra kammarmusik och kammaroperastudenter. Sammanhanget var Västerås Kulturnatt och lokalen var Lilla Salen i Västerås Konserthus som glädjande nog var i det närmast fullsatt.
Kulturnatten i Västerås är ett årligt kommande fenomen som alltid är lika roligt att uppleva; stadens gator kommer till liv på ett sätt som man sällan ser annars och man inser lätt att Västerås faktiskt är en av Sveriges största städer. Roligt också att den annars rofyllda platsen utanför Västerås Slott, där vår verksamhet håller till, fylls till bredden med massor med folk och den traditionsenliga medeltida marknaden.
Musiken ljuder också från gator och alla tänkbara lokaler, den musik som vi från MDH bjöd på klingade på den desto mer väletablerade spelplatsen Västerås Konserthus. Studenterna bjöd på en halvtimmes program med musik av Guilmant, Roussel, Sjostakovitj och Rossini. De som framträdde var Anders Riber Marklund – trombon, Kalle Peura – piano , Sanna Johansson – flöjt, Karin Mobacke – sopran, Frida Bergquist – mezzo, Ida Mazaheri – violin och Björn Stensen- viola. Vår egna professor och konstnärliga ledare Lena Hellström- Färnlöf presenterade programmet och jag själv spelade i två verk – varav ett var en blixtinhoppning för ett annat nummer där studenten blivit sjuk – proffsigt inhopp gjordes av Frida!
MDH:s Kammarmusikprogrammet erbjuder sina studenter individuell undervisning på huvudinstrument, kammarmusik, gemensamma lektioner, instudering, musikteori, musikhistoria och föreläsningar och masterclasses av gästande musiker. Allt i en kreativ och inspirerande kulturhistorisk miljö på Västerås slott.
Utbildningen ges med fyra inriktningar och leder till en Konstnärlig kandidatexamen/Degree of Bachelor of Fine Arts. Kammarmusikprogrammet har en stor konsertverksamhet där studenterna får många tillfällen att framträda inför publik. Konserterna hålls på olika scener exempelvis i Rikssalen på Västerås Slott, Västerås Konserthus och Västerås Domkyrka. Utbildningen har en tydlig struktur vilket ger studenterna möjlighet att ta vara på sin konstnärliga begåvning och utvecklas såväl personligt som inom musiken.
Vid vår konstnärliga utbildning får studenterna möjlighet att maximalt utveckla sin kreativa förmåga och talang, något som ger dem en fördel i situationer med hård konkurrens. En konstnärlig kandidatexamen ger dem också möjlighet att gå vidare till studier på masternivå. Som sångare eller instrumentalist har man ett kreativt och omväxlande yrke där arbetsfältet är inom konstnärliga institutioner och som frilansande musiker.