Musik utbildning
Nytt läsår för Avdelningen för musik!
Måndag 28 augusti 2017. Då var det dags igen för terminsstart: mindre och mindre pirrigt för varje gång man gör det när man ansvarar för det, men lika pirrigt varje gång för studenterna och då speciellt för de nya. Men det brukar gå bra: efter någon vecka har de flesta hittat in i sina nya rutiner även om det ofta tar år innan man vant sig vid förändringen från gymnasium eller folkhögskola till högskola!
Hos avdelningen för musik blir det ett mycket spännande år, utan att avslöja för mycket så kommer det till exempel att bli många fina gästbesök under året för alla musikstudenter. Till vår pianoutbildning kommer under hösten bland annat vår egen fenomenale Bengt-Åke Lundin att gästa oss i oktober, ser mycket fram emot det!
Förutom att sitta med avdelningens och min egna planering så försöker jag också att hålla mig i form och hoppas att det ska hålla i sig när terminen startat, det blir en rejäl rivstart på måndag med min årliga konditionstest: Blodomloppet i Västerås! Där är jag med i ett lag från vår akademi UKK, hoppas själv på bättre tid än i fjol, och för laget så gör vi så gott vi förmår. Kul hur som helst att göra något tillsammans, över 9000 personer på startlistan.
MDH:s Kammarmusikprogrammet erbjuder sina studenter individuell undervisning på huvudinstrument, kammarmusik, gemensamma lektioner, instudering, musikteori, musikhistoria och föreläsningar och masterclasses av gästande musiker. Allt i en kreativ och inspirerande kulturhistorisk miljö på Västerås slott.
Utbildningen ges med fyra inriktningar och leder till en Konstnärlig kandidatexamen/Degree of Bachelor of Fine Arts. Kammarmusikprogrammet har en stor konsertverksamhet där studenterna får många tillfällen att framträda inför publik. Konserterna hålls på olika scener exempelvis i Rikssalen på Västerås Slott, Västerås Konserthus och Västerås Domkyrka. Utbildningen har en tydlig struktur vilket ger studenterna möjlighet att ta vara på sin konstnärliga begåvning och utvecklas såväl personligt som inom musiken.
Vid vår konstnärliga utbildning får studenterna möjlighet att maximalt utveckla sin kreativa förmåga och talang, något som ger dem en fördel i situationer med hård konkurrens. En konstnärlig kandidatexamen ger dem också möjlighet att gå vidare till studier på masternivå. Som sångare eller instrumentalist har man ett kreativt och omväxlande yrke där arbetsfältet är inom konstnärliga institutioner och som frilansande musiker.