Staffan Sandström, Pianist
Piano Utbildning Högskola MDH: vi besökte delar av pianoklassen vid Mälardalens högskola Lajos Toros pianoverkstad Toroton, som ligger strax utan Eskilstuna.

Piano Utbildning
Besök hos pianoverkstad Toroton i Eskilstuna

Tisdag 10 maj 2017.    Måndagen den 9:e maj besökte delar av pianoklassen vid Mälardalens högskola Lajos Toros pianoverkstad Toroton, som ligger strax utan Eskilstuna.

Lajos specialitet är att renovera gamla instrument, och vi fick inte bara intressanta föreläsningar av Lajos utan såklart även provspela på alla flyglar och pianon. Det var roligt att se hur spelsugna mina studenter var: så fort det gavs tillfälle så försvann dom åt olika håll i pianoverkstaden för att prova de olika instrumenten! Det var mycket som hann avhandlas under den eftermiddag vi var där men jag kan lyfta ut två punkter:

–          Lajos renoverar ofta gamla svenska instrument, både flyglar och pianon, och här kan vi konstatera att det är ett stort och viktigt nationellt kulturarv som Lajos bidrar till att hålla levande. Under pianots blomstringstid ca 1830-1940 fanns över 100 svenska pianotillverkare! Några av de mest kända är kanske Malmsjö och Nordiska pianofabriken men det fanns så många fler. En kort översikt över svensk pianotillverkning finns här på Klaverens hus hemsida:http://www.klaverenshus.se/kunskapsbank/pianot-i-sverige/. Otroligt att ett piano eller flygel fanns i så många hem förut, idag får man vara glad om man överhuvudtaget hittar ett instrument i ett hem och då är det tyvärr oftast ett digitalt och inte ett akustiskt. Det är en diskussion som vi inte ska gå in på här men jag kan inte nog trycka på hur viktiga de akustiska instrumenten är för den västerländska konstmusiken fortsatta överlevnad! Här har alla vi som håller på med klassisk musik en stor uppgift att alltid försvara de kostnader och omkostnader som är förknippade med riktiga pianon och flyglar!

–           Ett riktigt bra piano kan låta bättre än en flygel! Lajos gav studenterna fina exempel på hur ett konsertpiano som är väljusterat klingar minst lika bra som eller bättre än en mindre flygel. Svårt såklart att konkurrera med en större flygel i toppform, men så snart man kom ner i flygel modell mindre så stog sig de finaste pianona väldigt bra.

Stort tack till Lajos för den värdefulla eftermiddagen och vi kommer gärna tillbaka!

Torotons hemsida: http://www.toroton.com

MDH:s Kammarmusikprogrammet erbjuder sina studenter individuell undervisning på huvudinstrument, kammarmusik, gemensamma lektioner, instudering, musikteori, musikhistoria och föreläsningar  och masterclasses av gästande musiker. Allt i en kreativ och inspirerande kulturhistorisk miljö på Västerås slott.

Utbildningen ges med fyra inriktningar och leder till en Konstnärlig kandidatexamen/Degree of Bachelor of Fine Arts. Kammarmusikprogrammet har en stor konsertverksamhet där studenterna får många tillfäl­len att framträda inför publik. Konserterna hålls på olika scener exempelvis i Rikssalen på Västerås Slott, Västerås Konserthus och Västerås Dom­kyrka. Utbildningen har en tydlig struktur vilket ger studenterna möjlighet att ta vara på sin konstnärliga be­gåvning och utvecklas såväl personligt som inom musiken. 

Vid vår konst­närliga utbildning får studenterna möjlighet att maximalt utveckla sin kreativa förmåga och talang, något som ger dem en fördel i situationer med hård kon­kurrens. En konstnärlig kandidatexamen ger dem också möjlighet att gå vidare till studier på masternivå. Som sångare eller instrumentalist har man ett kreativt och omväxlande yrke där arbets­fältet är inom konstnärliga institutioner och som frilansande musiker.

Please follow and like us:
Pin Share
Facebook
Instagram