Piano Master Class
Tillbaka till Bangkok
Söndag 3 november 2019.
I fredags hade jag glädjen att få återvända till . Universitetet är väldigt stort och ligger norr om staden vid den gamla flygplatsen. Jag hade glömt hur stort campuset var, men blev påmind när taxin snurrade runt en väldigt bra stund innan vi till sist hittade rätt byggnad. När jag sist var på besök så var det efter den stora översvämningen, så kontrasten var extra stor att få se den nya byggnaden för musikverksamheten som förutom undervisningsrum och en mindre konsertsal innehåller en bjässe till konsertlokal med över tusen platser.
Under min korta tid på plats så gav jag masterclass för två studenter från Voice Departement och tre studenter från Piano Departement, och repertoaren bestod av Poulenc, Puccini, Debussy, Liszt och Prokofjev. Alltid lika intressant att möta nya studenter, och väldigt roligt också att många andra studenter satt och lyssnade samt flera av lärarna. Efter undervisningen så blev det lunch med mina kollegor, och vi hann både prata minnen från förr och uppdatera varandra med våra respektive dagslägen. Efter lunchen var det dags för en mini-recital då jag spelade delar ur mitt NoirObscure-program som innehåller musik av Bach, Liszt, Satie och Ravel. Kul att höra från lärarkåren att de aldrig hade hört sin flygel klinga så bra!
På lördagen var det dags för ännu ett kärt återseende, nu var det Sittikun Boon-Itt och hans fru som jag åt lunch med vid den stora floden i Bangok: Chao Praya. Sittikun som tidigare jobbade vid Rangsit är nu VD för Bangkok’s International Festival of Dance and Music som går av stapeln varje höst. Ett av Sittikuns mål är att få Sveriges Radios Symfoniorkester till sin festival, vore såklart fantastiskt kul om det kunde genomföras!
Stort tack till alla vänner och kollegor för de fina dagarna i Bangkok: Denny, Parichat, Kittinant och Sittikun!
Musik- och Operahögskolan vid Mälardalens högskola erbjuder sina studenter individuell undervisning på huvudinstrument, kammarmusik, gemensamma lektioner, instudering, musikteori, musikhistoria och föreläsningar och masterclasses av gästande musiker. Allt i en kreativ och inspirerande kulturhistorisk miljö på Västerås slott.
Utbildningen ges med fyra inriktningar och leder till en Konstnärlig kandidatexamen/Degree of Bachelor of Fine Arts. Kammarmusikprogrammet har en stor konsertverksamhet där studenterna får många tillfällen att framträda inför publik. Konserterna hålls på olika scener exempelvis i Rikssalen på Västerås Slott, Västerås Konserthus och Västerås Domkyrka. Utbildningen har en tydlig struktur vilket ger studenterna möjlighet att ta vara på sin konstnärliga begåvning och utvecklas såväl personligt som inom musiken.
Vid vår konstnärliga utbildning får studenterna möjlighet att maximalt utveckla sin kreativa förmåga och talang, något som ger dem en fördel i situationer med hård konkurrens. En konstnärlig kandidatexamen ger dem också möjlighet att gå vidare till studier på masternivå. Som sångare eller instrumentalist har man ett kreativt och omväxlande yrke där arbetsfältet är inom konstnärliga institutioner och som frilansande musiker.