Staffan Sandström, Pianist

Pianoutbildning Vietnam Sverige
Linnaeus Palme program

Hanoi den 10 november 2019.     En återblick efter två veckor i Vietnam, med en kort visit till Bangkok, kommer här, innehållandes masterclasses, konserter samt matupplevelser. För första gången har jag äran att som lärare från Musik- och Operahögskolan vid Mälardalens högskola resa till Vietnam National Academy of Music (VNAM) som en del av vårt nystartade Linnaeus Palme program. Min kollega Tâm Ngọc tillbringade tre veckor i september i Västerås, och nu är turen kommen till mig att göra detsamma fast i Hanoi. En vanlig arbetsdag innehåller åtta studenter, fyra på förmiddagen och fyra på eftermiddagen, med i princip alltid en lunch med pianist- eller musikerkollegor. Det är en nationell tävling för unga pianister som kommer att gå av stapeln i slutet av den här månaden i Hanoi, så många välförberedda studenter med fina och stora program! Det har varit en stor mängd Preludier och Fugor av J. S. Bach och sonater av Beethoven, kryddat med Haydn-sonater, Chopin- och Rachmaninovetyder, stora verk av Schubert (Wanderer-fantasie), Chopin, Schumann och Liszt (Dante-sonaten) samt mycket annat.

Under fredagen den första november återvände jag till Rangsit University i Bangkok som jag besökt tidigare, nu för ett intensivt endagsbesök med masterclass för sångare och pianister samt även en konsert för studenterna vid musikutbildningarna. Så trevlig att återse Danny, Sittikun och Parichat! Dagen därpå hade jag också glädjen att bli bjuden på lunch av Sittikun Boon-Itt som är vice president för Bangkok’s International Festival of Dance & Music, intressanta samtal om musik och utbildning!

En annan höjdpunkt under veckorna var den konsert som gavs av Piano Department vid VNAM tisdagen den femte november,  då jag hade äran att medverka tillsammans med Tâm Ngọc i Hugo Alfvéns egna fyrhändiga arrangemang av svensk Rapsodi nr. 1 Midsommarvaka. Konserten gavs i VNAMs stora salen och även om jag lyssnat på flera konserter där så var det en första gång för mig att spela där – en väldigt fin upplevelse! Lika härligt var det att tillsammans med de nästan fyrtio pianolärarna få njuta av en stor middag uppdukad i trädgården utanför konsertsalen, en riktig fest bland goda vänner och kollegor!

vnamkonsert

masterclass

Musik- och Operahögskolan vid Mälardalens högskola erbjuder sina studenter individuell undervisning på huvudinstrument, kammarmusik, gemensamma lektioner, instudering, musikteori, musikhistoria och föreläsningar  och masterclasses av gästande musiker. Allt i en kreativ och inspirerande kulturhistorisk miljö på Västerås slott.

Utbildningen ges med fyra inriktningar och leder till en Konstnärlig kandidatexamen/Degree of Bachelor of Fine Arts. Kammarmusikprogrammet har en stor konsertverksamhet där studenterna får många tillfäl­len att framträda inför publik. Konserterna hålls på olika scener exempelvis i Rikssalen på Västerås Slott, Västerås Konserthus och Västerås Dom­kyrka. Utbildningen har en tydlig struktur vilket ger studenterna möjlighet att ta vara på sin konstnärliga be­gåvning och utvecklas såväl personligt som inom musiken. 

Vid vår konst­närliga utbildning får studenterna möjlighet att maximalt utveckla sin kreativa förmåga och talang, något som ger dem en fördel i situationer med hård kon­kurrens. En konstnärlig kandidatexamen ger dem också möjlighet att gå vidare till studier på masternivå. Som sångare eller instrumentalist har man ett kreativt och omväxlande yrke där arbets­fältet är inom konstnärliga institutioner och som frilansande musiker.

Please follow and like us:
Pin Share
Facebook
Instagram