Staffan Sandström, Pianist

Linnaeus Palme
Projektstart med gästlärare konsertpianist
Tam Ngoc Tran

Söndag 29 september 2019.      Igår var det dags att skjutsa Tâm Ngọc Trần till bussen mot Arlanda och den stundande flygresan hem till Vietnam och Hanoi.

Under tre veckor har Tâm Ngọc besökt Musik- och operahögskolan vid Mälardalens högskola inom ramen för högskolan nystartade Linnaeus Palme-program. Under vistelsen har hon undervisat pianister, coachat instrumentalister och sångare, deltagit vid diskussionsmöten samt besökt konserter med svenska och internationella artister. För mig har det varit en väldigt utvecklande tid, då mycket av det som man tar för givet i vardagen får ett annat perspektiv: varför gör vi saker på ett visst sätt, i Vietnam gör vi så här och så vidare. Tre veckor är en ganska lång tid att tillbringa i ett främmande land och vid ett annat lärosäte, men det är sant att under den tredje veckan kom vi betydligt mer på djupet med både diskussioner och undervisning. Stor kontrast mot första veckan då mycket handlade om att bara acklimatisera sig både inom undervisningen och det vardagliga levernet!

Bland de många höjdpunkterna under besöket så vill jag nämna de tre gemensamma lektionerna för pianisterna som Tâm Ngọc och jag delade på, mötet med studentgruppen då vi presenterade projektet, konsertbesöken på Stockholms Konserthus och Kungliga Filharmonikerna samt Västerås konserthus med Västerås Sinfonietta och Marianna Shirinyan som makalös pianosolist, avskedsfesten och sist men inte minst jubileumskonserten på Historiska muséet i Stockholm för firandet av 50 års diplomatiska relationer mellan Vietnam och Sverige, då Tâm Ngọc och jag framförde Hugo Alfvéns Midsommarvaka i arrangemang av kompositören för fyrhändigt piano.

Ett stort och varmt tack till Tâm Ngọc för att du tog av din dyrbara tid för att besöka oss i Sverige,  och för att du hade modet att från första början tacka ja till vår inbjudan!

Adam Dahl, Satu Simonaa, Tâm Ngọc Trần, Karin Dunblad, Ling Sun, Lasha Merebasvili.
Adam Dahl, Satu Simonaa, Tâm Ngọc Trần, Karin Dunblad, Ling Sun, Lasha Merebasvili.

TN et Lena

TN Staff

TN Staf 1

konsert NM

Musik- och Operahögskolan vid Mälardalens högskola erbjuder sina studenter individuell undervisning på huvudinstrument, kammarmusik, gemensamma lektioner, instudering, musikteori, musikhistoria och föreläsningar  och masterclasses av gästande musiker. Allt i en kreativ och inspirerande kulturhistorisk miljö på Västerås slott.

Utbildningen ges med fyra inriktningar och leder till en Konstnärlig kandidatexamen/Degree of Bachelor of Fine Arts. Kammarmusikprogrammet har en stor konsertverksamhet där studenterna får många tillfäl­len att framträda inför publik. Konserterna hålls på olika scener exempelvis i Rikssalen på Västerås Slott, Västerås Konserthus och Västerås Dom­kyrka. Utbildningen har en tydlig struktur vilket ger studenterna möjlighet att ta vara på sin konstnärliga be­gåvning och utvecklas såväl personligt som inom musiken. 

Vid vår konst­närliga utbildning får studenterna möjlighet att maximalt utveckla sin kreativa förmåga och talang, något som ger dem en fördel i situationer med hård kon­kurrens. En konstnärlig kandidatexamen ger dem också möjlighet att gå vidare till studier på masternivå. Som sångare eller instrumentalist har man ett kreativt och omväxlande yrke där arbets­fältet är inom konstnärliga institutioner och som frilansande musiker.

Please follow and like us:
Pin Share
Facebook
Instagram