Musikutbildning
Nytt läsår 2019/2020
Måndag 2 september 2019. Då var den till sist här, den första dagen på det nya läsåret! I förra veckan så skedde de sista antagningsproven för sena anmälningar och även alla upptakter för de olika programmen och fristående kurserna. Det var härligt såklart att återse tidigare studenter komma tillbaka utvilade efter sommaren, men mest spännande var det nog ändå att träffa de nya studenterna, de som man vet att man ska arbeta tillsammans med i flera år framöver. En bra och positiv stämning genomsyrade dagarna, och jag är full av förhoppning om att det kommande läsåret ska bli riktigt bra.
Det blir en fin start för pianisterna med två gästande pianister redan under september: Tam Ngoc som kommer från Vietnam National Academy of Music i Hanoï tack vare vårt gemensamma Linnaeus-Palme projekt, och Marianna Shirinyan som är professor vid Norges Musikhögskola i Oslo och tillika Steinway Artist. Senare under terminen kommer också Simon Crawford-Philips och ger masterclass i Kammarmusik samt Herman Stefansson som gästar klarinettklassen.
Konsertserien ser även den fin ut med tretton konserter under hösten. En spännande nyhet är konserten Jubilarer den 13 november då kompositörer och även verk som har anknytning till året 2019 kommer att avnjutas! Hela konsertkalendariet finns på www.mdh.se.
Musik- och Operahögskolan vid Mälardalens högskola erbjuder sina studenter individuell undervisning på huvudinstrument, kammarmusik, gemensamma lektioner, instudering, musikteori, musikhistoria och föreläsningar och masterclasses av gästande musiker. Allt i en kreativ och inspirerande kulturhistorisk miljö på Västerås slott.
Utbildningen ges med fyra inriktningar och leder till en Konstnärlig kandidatexamen/Degree of Bachelor of Fine Arts. Kammarmusikprogrammet har en stor konsertverksamhet där studenterna får många tillfällen att framträda inför publik. Konserterna hålls på olika scener exempelvis i Rikssalen på Västerås Slott, Västerås Konserthus och Västerås Domkyrka. Utbildningen har en tydlig struktur vilket ger studenterna möjlighet att ta vara på sin konstnärliga begåvning och utvecklas såväl personligt som inom musiken.
Vid vår konstnärliga utbildning får studenterna möjlighet att maximalt utveckla sin kreativa förmåga och talang, något som ger dem en fördel i situationer med hård konkurrens. En konstnärlig kandidatexamen ger dem också möjlighet att gå vidare till studier på masternivå. Som sångare eller instrumentalist har man ett kreativt och omväxlande yrke där arbetsfältet är inom konstnärliga institutioner och som frilansande musiker.