Linnaeus Palme-program
Utbyte med Vietnam Academy of Music
Måndag 10 juni 2019. Igår kom ett både glädjande och efterlängtat besked: Universitets- och högskolerådet UHR har via sitt Linnaeus Palme-program beviljat ekonomiskt stöd för ett långsiktigt utbyte mellan Musik- och Operahögskolan vid Mälardalens högskola och Vietnam Academy of Music i Hanoï. Jag har sedan flera år tillbaka varit en regelbunden besökare vid VNAM där jag givit både masterclasses och konserter. Vi har många gånger pratat om möjligheterna att göra fler lärar- och studentutbyten, något som nu blir möjligt!
Projektet kommer att starta i mindre skala under läsåren 19/20 och 20/21, för att sedan gradvis öka och inkludera fler studenter och lärare. Jag har stora förhoppningar om att den täta kontakten mellan Sverige och Vietnam inom högre utbildning kommer att bidra till en kvalitetshöjning inom våra utbildningar men också öka den globala förståelsen och stärka insikten i varandras ibland lika men ibland olika kulturer och sätt att se på världen.
Mycket jobb såklart att driva ett sådant projekt men jag är övertygad om att det kommer att berika både VNAM och MDH. Inte att förglömma är alla konserter som vi kommer att ge tillsammans inom ramen för projektet, som också kommer allmänheten till godo!
Musik- och Operahögskolan vid Mälardalens högskola erbjuder sina studenter individuell undervisning på huvudinstrument, kammarmusik, gemensamma lektioner, instudering, musikteori, musikhistoria och föreläsningar och masterclasses av gästande musiker. Allt i en kreativ och inspirerande kulturhistorisk miljö på Västerås slott.
Utbildningen ges med fyra inriktningar och leder till en Konstnärlig kandidatexamen/Degree of Bachelor of Fine Arts. Kammarmusikprogrammet har en stor konsertverksamhet där studenterna får många tillfällen att framträda inför publik. Konserterna hålls på olika scener exempelvis i Rikssalen på Västerås Slott, Västerås Konserthus och Västerås Domkyrka. Utbildningen har en tydlig struktur vilket ger studenterna möjlighet att ta vara på sin konstnärliga begåvning och utvecklas såväl personligt som inom musiken.
Vid vår konstnärliga utbildning får studenterna möjlighet att maximalt utveckla sin kreativa förmåga och talang, något som ger dem en fördel i situationer med hård konkurrens. En konstnärlig kandidatexamen ger dem också möjlighet att gå vidare till studier på masternivå. Som sångare eller instrumentalist har man ett kreativt och omväxlande yrke där arbetsfältet är inom konstnärliga institutioner och som frilansande musiker.