VNAM Hanoï
Masterclasses och solorecital
Söndag 28 april 2019. Då var jag tillbaka i Sverige igen efter ännu ett givande besök vid Vietnam National Academy of Music (VNAM), där jag gav masterclass för hela 37 pianostudenter samt spelade en solokonsert vid VNAM i deras Recital Hall. Repertoaren för masterclasses var denna gång ovanligt fokuserad på Beethoven och Chopin, även om de brukar vara vanligt förekommande. Övriga kompositörer som vi arbetade med var Bach, Haydn, Mozart, Schubert, Schumann, Glinka, Liszt, Rachmaninov, Ravel, Debussy och Prokofjev. Det är verkligen en förmån att på samma gång få undervisa så många och så duktiga studenter, och att från år till år kunna följa deras progression mot ett framtida musikerliv.
Min solorecital bestod av programmet NoirObscure, en samling verk av Bach, Liszt, Satie och Ravel, samtliga med mörkt innehåll. Jag hade denna gång valt att spela programmet utan paus, och jag satt vid flygeln hela tiden för att hålla ihop programmets röda tråd så mycket som möjligt. Verken var i turordning Bach Preludium och Fuga Bb-moll ur Das Wohltemperierte Klavier band II, Liszt Transcendental Etyd nr 12 ”Chasse-neige”, Satie Gnossienne nr. 7 och 1, och som avslutning Ravels Pavane pour une infante défunte samt mästerverket Gaspard de la nuit.
Ett stort tack till alla medverkande studenter, till alla lärare som också satt med på vissa av sina studenters lektioner, samt till bäste kollegorna Dao Trong Tuyen och Nguyen Huy Phuong för det fina omhändertagandet och all administration av mitt besök!
Musik- och Operahögskolan vid Mälardalens högskola erbjuder sina studenter individuell undervisning på huvudinstrument, kammarmusik, gemensamma lektioner, instudering, musikteori, musikhistoria och föreläsningar och masterclasses av gästande musiker. Allt i en kreativ och inspirerande kulturhistorisk miljö på Västerås slott.
Utbildningen ges med fyra inriktningar och leder till en Konstnärlig kandidatexamen/Degree of Bachelor of Fine Arts. Kammarmusikprogrammet har en stor konsertverksamhet där studenterna får många tillfällen att framträda inför publik. Konserterna hålls på olika scener exempelvis i Rikssalen på Västerås Slott, Västerås Konserthus och Västerås Domkyrka. Utbildningen har en tydlig struktur vilket ger studenterna möjlighet att ta vara på sin konstnärliga begåvning och utvecklas såväl personligt som inom musiken.
Vid vår konstnärliga utbildning får studenterna möjlighet att maximalt utveckla sin kreativa förmåga och talang, något som ger dem en fördel i situationer med hård konkurrens. En konstnärlig kandidatexamen ger dem också möjlighet att gå vidare till studier på masternivå. Som sångare eller instrumentalist har man ett kreativt och omväxlande yrke där arbetsfältet är inom konstnärliga institutioner och som frilansande musiker.