Våren 2019
Konserter vid Musik- och Operahögskolan
Onsdag 13 mars 2019. Vid Musik- och Operahögskolan vid Mälardalens högskola produceras en stor mängd konserter och föreställningar varje termin, i förra veckan gavs Kvinnliga förtecken på Västerås slott och i nästa vecka kommer Galakonsert i Västerås konserthus Stora sal. Kvinnliga förtecken gavs några dagar innan Internationella kvinnodagen och i konserten lyftes inte bara musik av kvinnliga tonsättare utan också musik av män där kvinnan är i fokus. De kvinnliga tonsättare som representerades under kvällen var Nadia Boulanger, Amy Beach, Leopoldine Blahetka och Carin Malmlöf-Forssling. Män som skrivit musik om och till kvinnor var Ludwig van Beethoven, Robert Schumann och Jan Sandström.
Galakonserten som äger rum nästa söndag den 24:e mars är en helt nystartad orkester i samverkan mellan Musik- och Operahögskolan vid Mälardalens högskola och Västmanlandsmusiken.
Så här skriver vår konstnärliga ledare Lena Hellström-Färnlöf, som också är initiativtagare till projektet, om konserten:
“Helt nytt för säsongen är att chefsdirigent för Västerås Sinfonietta, Simon Crawford-Phillips, dirigerar MDH:s nystartade orkester där studenter från Musik- och operahögskolan vid Mälardalens högskola, studenter från musikhögskolan i Stockholm, alumner och musiker från Västerås Sinfonietta medverkar. Konsertmästare är MDH:s violinlärare Bartosz Cajler.”
Ser mycket fram emot denna konsert som bjuder på Robert Schumanns 4:e symfoni i d-moll före paus och operapärlor ur Carmen, Fidelio och Läderlappen efter paus.
En konsert man inte får missa, så vi ses där!
Musik- och Operahögskolan vid Mälardalens högskola erbjuder sina studenter individuell undervisning på huvudinstrument, kammarmusik, gemensamma lektioner, instudering, musikteori, musikhistoria och föreläsningar och masterclasses av gästande musiker. Allt i en kreativ och inspirerande kulturhistorisk miljö på Västerås slott.
Utbildningen ges med fyra inriktningar och leder till en Konstnärlig kandidatexamen/Degree of Bachelor of Fine Arts. Kammarmusikprogrammet har en stor konsertverksamhet där studenterna får många tillfällen att framträda inför publik. Konserterna hålls på olika scener exempelvis i Rikssalen på Västerås Slott, Västerås Konserthus och Västerås Domkyrka. Utbildningen har en tydlig struktur vilket ger studenterna möjlighet att ta vara på sin konstnärliga begåvning och utvecklas såväl personligt som inom musiken.
Vid vår konstnärliga utbildning får studenterna möjlighet att maximalt utveckla sin kreativa förmåga och talang, något som ger dem en fördel i situationer med hård konkurrens. En konstnärlig kandidatexamen ger dem också möjlighet att gå vidare till studier på masternivå. Som sångare eller instrumentalist har man ett kreativt och omväxlande yrke där arbetsfältet är inom konstnärliga institutioner och som frilansande musiker.