Staffan Sandström, Pianist

Masterclasses
China National Academy of Music i Beijing

Torsdag 8 november 2018.    I veckan hade jag förmånen att, tack vare min kollega Jack Li eller 李海川 Li Haichuan som han egentligen heter på kinesiska, återigen få möta pianostudenter från hans klass vid China National Academy of Music i Beijing.

Skolan är en av Kinas absolut största musikutbildare och antalet pianister är mycket stort. Sedan jag var på plats sist så har ett skolan fått splitternya lokaler och ett nytt program har öppnat med årlig antagning av 50 pianister exklusivt för boende i Beijing!

 Under mina masterclasses så satt Jack med hela tiden för att översätta till kinesiska för studenterna, något som dessutom gav oss tillfälle att inför studenterna reflektera över musik, piano och pedagogiska utmaningar. Mycket givande även för mig såklart!

Repertoaren var blandad med ett urval av Bach, Mozart, Beethoven, Chopin, Glinka, Liszt, Rachmaninov och Debussy. När jag kom hem till MDH i fredags så frågade mina studenter mig om jag hade fått höra någon kinesisk musik vilket jag tyvärr var tvungen att svara nej på, men det är något jag absolut skulle vilja få med till nästa masterclass!

Vistelsen i Beijing var sympatisk på alla sätt och staden är otroligt imponerande ända från början på den nybyggda och väldigt fina terminalen på flygplatsen. Jag hoppas på att återvända mycket snart och stort tack till Jack för all tid och engagemang som lagts ner inför och under mitt besök!

Musik- och Operahögskolan vid Mälardalens högskola erbjuder sina studenter individuell undervisning på huvudinstrument, kammarmusik, gemensamma lektioner, instudering, musikteori, musikhistoria och föreläsningar  och masterclasses av gästande musiker. Allt i en kreativ och inspirerande kulturhistorisk miljö på Västerås slott.

Utbildningen ges med fyra inriktningar och leder till en Konstnärlig kandidatexamen/Degree of Bachelor of Fine Arts. Kammarmusikprogrammet har en stor konsertverksamhet där studenterna får många tillfäl­len att framträda inför publik. Konserterna hålls på olika scener exempelvis i Rikssalen på Västerås Slott, Västerås Konserthus och Västerås Dom­kyrka. Utbildningen har en tydlig struktur vilket ger studenterna möjlighet att ta vara på sin konstnärliga be­gåvning och utvecklas såväl personligt som inom musiken. 

Vid vår konst­närliga utbildning får studenterna möjlighet att maximalt utveckla sin kreativa förmåga och talang, något som ger dem en fördel i situationer med hård kon­kurrens. En konstnärlig kandidatexamen ger dem också möjlighet att gå vidare till studier på masternivå. Som sångare eller instrumentalist har man ett kreativt och omväxlande yrke där arbets­fältet är inom konstnärliga institutioner och som frilansande musiker.

Please follow and like us:
Pin Share
Facebook
Instagram