Kammarmusik
Musik på slottet
Torsdag 27 september 2018. En ny termin och ett nytt läsår började redan den 3 september, men ingen musikutbildning värd namnet har ju startat innan den första konserten har getts! Så var fallet igår då onsdagsserien vid Musik- och Operahögskolan bjöd på musik i Rikssalen på Västerås slott.
Så här i början av terminen har kammarmusikensemblerna inte kommit så långt, så det var uteslutande soloframträdanden av studenter från Kammarmusikprogrammets alla årskurser samt från fristående kurs Kammarmusik V och den två-åriga Kammaroperautbildningen. Kvällen inleddes med 1700-talsmusik av mina pianister Kalle Peura och Satu Simomaa som spelade första satserna ur Clementi Sonat i fiss-moll och Haydn Sonat i h-moll, samt tenoren Viktor Johansson som framförde Il mio tesoro ur Don Giovanni. Efter det följde mer Mozart men nu ur två av hans instrumentalkonserter: flöjtist Tobias Jansson spelade sats 1 ur G-dur-konserten och Josefin Andersson på klarinett spelade sats 2 ur Klarinettkonserten i A-dur. Sedan kom det temperamentfull musik av Rossini och sopran Alba Gutierrez Malmbom i Una voce poco fa ur Barberaren i Sevilla, Kalle Peura igen i El Albaicin ur Iberia av Albéniz och pianist Lasha Merebashvili i Revaz Lagizdze’s Rondo Toccata. Vi fick innan slutapplåderna också lyssna till Syrinx av Debussy framförd av flöjtist Julia van der Haagen och Puccinis Sola, perduta, abanddonata ur Manon Lescaut samt Dich, teure Halle ur Tannhäuser av Wagner framförda av sopran Rebecca Hellbom.
En härlig musikalisk resa med strålande studentprestationer och mästerligt orkestralt spel från vår lärare Bengt-Åke Lundin vid flygeln. Min kollega och tillika konstnärlig ledare professor Lena Hellström-Färnlöf och jag kunde efteråt förklara musikläsåret som igång på riktigt och sikta framåt mot nya djärva mål för verksamheten vid Musik- och Operahögskolan vid Mälardalens högskola.
Musik- och Operahögskolan vid Mälardalens högskola erbjuder sina studenter individuell undervisning på huvudinstrument, kammarmusik, gemensamma lektioner, instudering, musikteori, musikhistoria och föreläsningar och masterclasses av gästande musiker. Allt i en kreativ och inspirerande kulturhistorisk miljö på Västerås slott.
Utbildningen ges med fyra inriktningar och leder till en Konstnärlig kandidatexamen/Degree of Bachelor of Fine Arts. Kammarmusikprogrammet har en stor konsertverksamhet där studenterna får många tillfällen att framträda inför publik. Konserterna hålls på olika scener exempelvis i Rikssalen på Västerås Slott, Västerås Konserthus och Västerås Domkyrka. Utbildningen har en tydlig struktur vilket ger studenterna möjlighet att ta vara på sin konstnärliga begåvning och utvecklas såväl personligt som inom musiken.
Vid vår konstnärliga utbildning får studenterna möjlighet att maximalt utveckla sin kreativa förmåga och talang, något som ger dem en fördel i situationer med hård konkurrens. En konstnärlig kandidatexamen ger dem också möjlighet att gå vidare till studier på masternivå. Som sångare eller instrumentalist har man ett kreativt och omväxlande yrke där arbetsfältet är inom konstnärliga institutioner och som frilansande musiker.