Musikutbildning
Ny termin, nytt läsår 2018/19
Måndag 3 september 2018. Då var det dags igen för en av årets väldigt speciella dagar: terminsstarten vid universitet och högskolor! Efter sommaruppehållet så brukar det i princip alltid kännas bra att komma igång med allt igen och att träffa nya och återse gamla studenter.
Själv så har jag en årlig tradition vad gäller terminsstarter och det är medverkan i Blodomloppet Västerås. Där är vi en salig blandning av gammal och ung, i år drygt 3000 personer, som gör vårt bästa att springa antingen 5 km eller 10 km. I år hade jag faktiskt tränat ganska bra innan, och det blev till och med personbästa vilket var kul. Det är någonting i flåsandet och stånkandet bland alla tusentals deltagare som i ur och skur försöker ta sig framåt som påminner rätt bra om ansträngningarna som man som student måste göra för att utvecklas inom sitt ämne. Så jag håller tummarna och tror på att nya läsårets studentgrupp ska ge järnet och nå sina utsatta mål!
Extra roligt också att min pianoklass är större än vad den någonsin varit, så jag välkomnar alla att gå på de fina konserter som de kommer att bjuda på i högskolans regi. När konsertkalendariet kommer senare så kommer jag också att publicera det här på webbsidan.
Så välkomna alla nya studenter, välkomna tillbaka alla tidigare studenter och varmt välkomna alla andra till en ny konsertsäsong vid Musik- och Operahögskolan vid Mälardalens högskola!
Musik- och Operahögskolan vid Mälardalens högskola erbjuder sina studenter individuell undervisning på huvudinstrument, kammarmusik, gemensamma lektioner, instudering, musikteori, musikhistoria och föreläsningar och masterclasses av gästande musiker. Allt i en kreativ och inspirerande kulturhistorisk miljö på Västerås slott.
Utbildningen ges med fyra inriktningar och leder till en Konstnärlig kandidatexamen/Degree of Bachelor of Fine Arts. Kammarmusikprogrammet har en stor konsertverksamhet där studenterna får många tillfällen att framträda inför publik. Konserterna hålls på olika scener exempelvis i Rikssalen på Västerås Slott, Västerås Konserthus och Västerås Domkyrka. Utbildningen har en tydlig struktur vilket ger studenterna möjlighet att ta vara på sin konstnärliga begåvning och utvecklas såväl personligt som inom musiken.
Vid vår konstnärliga utbildning får studenterna möjlighet att maximalt utveckla sin kreativa förmåga och talang, något som ger dem en fördel i situationer med hård konkurrens. En konstnärlig kandidatexamen ger dem också möjlighet att gå vidare till studier på masternivå. Som sångare eller instrumentalist har man ett kreativt och omväxlande yrke där arbetsfältet är inom konstnärliga institutioner och som frilansande musiker.