Staffan Sandström, Pianist

Piano Utbildning
Hanoï, Hanoï

Måndag 9 april 2018.    Tillbaka hemma i Sverige igen efter ännu en inspirerande och fullspäckad vecka vid Vietnam Academy of Music  – VNAM – i Hanoï. Jag har tidigare skrivit flera artiklar om besöken, och när jag ser tillbaka så är det med värme som jag inser att jag nu har många goda och kära vänner i Vietnam, både bland lärare och studenter. Det här besöket bestod av närmare 40 timmar undervisning, några få studenter träffade jag två gånger men de allra flesta bara en gång.

Piano Department vid VNAM är mycket stor och jag verkar ha fått en viss stjärnstatus som lärare vilket glädjande nog gör att det är många studenter som vill ha lektioner. Repertoaren varierade och förutom den mest populäre av alla – Chopin såklart – så arbetade vi med musik av bland annat Bach, Haydn, Beethoven, Schubert, Schumann, Rachmaninov, Grieg och Ginastera. Något nytt för den här gången var att många lärare tog sig tid att lyssna på masterclassen, vilket ibland gjorde att vi tillsammans kunde undervisa studenten med tips från både ordinarie och ny coach, ett lyckat koncept!

Jag blev också bjuden på konsert på Hanoïoperan, en helaftonsrecital med vietnamesiske pianisten Luu Duc Anh som studerar till Master vid Malmö Musikhögskola för professor Hans Pålsson. Väldigt fint och krävande program med musik av Liszt, Bach/Busoni, Grieg och Rachmaninov, där särskilt framförandet av Rachmaninovs andra pianosonat imponerade stort. Flygeln lät också mycket bra, inte illa av operan att för ett år sedan ha köpt in ett nytt konsertinstrument i form av en Steinway.

Ser redan fram emot nästa besök i höst, och håller tummarna att vår ansökan om projektpengar från Linnaus-Palmeprogrammet ska beviljas här under våren så att fler än jag kan få del av ett mycket givande utbyte!

Please follow and like us:
Pin Share
Facebook
Instagram