Staffan Sandström, Pianist

Sala Kulturskola
Angående förslag till sparkrav

Måndag 4 februari 2019.        Jag vill här visa på några av de ytterst negativa effekter jag som person ser av det annonserade sparkravet på 3 Mkr vid Sala Kulturskola.

Sala och Mälardalen hör till ett av Europas starkaste tillväxtområden. En region med så stark potential glömmer inte bort den självklara vikten av ett väl fungerande och blomstrande kulturliv, något som tydligt skrivits fram i styrdokumentet Regional Kulturplan för Västmanland 2019-2022. Här beskrivs kulturen som en mycket viktig del av en hållbar samhällsutvecklingen, och Regional Kulturskola lyfts fram som en verksamhet som ska vidareutvecklas: https://regionvastmanland.se/…/regional-kulturplan-for-vast….

Att nu kraftigt skära i Sala kulturskola går stick i stäv mot den regionala kulturplanens mål. Regional Kulturskola, Västmanland, där Sala Kulturskola spelar en mycket viktig roll, är idag unik i sitt slag och ett föredöme för hela landet.

Musiken är en mycket viktig del av många människors liv idag, Vi måste värna om att musiken inte bara skall finnas som ett val inom utbildning på alla nivåer, undervisningen måste också hålla hög kvalitet. Vid högskolan har vi lärare med spetskompetens på varje instrument, något som vi ser som ett måste. Detta gäller även på andra nivåer: för att en elev ska få relevant kunskap och lära sig att förstå och älska sitt instrument på djupet krävs en lärare med specialkunskaper.

Sala Kulturskola besitter idag en värdefull och mycket kompetent spetskompetens som dessutom är svår att rekrytera. Att skära i eller ta bort tjänster kommer att utarma den kvalitet som det jobbats hårt för att bygga upp.
Sala kommun samverkar med Mälardalens högskola inom lärarutbildningarna.

I samtal med min chefskollega med speciellt ansvar för estetiska ämnen i högskolans lärarprogram från förskollärare till ämneslärare, blir det genast tydligt att en svagare kulturskola kommer att betyda försämrad kvalitet i högskolans verksamhetsförlagda utbildning inom de estetiska ämnena i Sala kommun.

Grundskolan – Kulturskolan – Högskolan, vi är alla delar av det ekosystem som skapar utbildningsmöjligheter inom konst och kultur. Värna om de nationella kulturpolitiska målen och fortsätt att främja allas möjlighet till att bilda sig och att utveckla sina skapande förmågor.

Jag ber skolnämnden att betänka sitt beslut innan stor skada vållats vårt nutida och framtida kulturliv, både regionalt och nationellt.

Please follow and like us:
Pin Share
Facebook
Instagram