Staffan Sandström, Pianist

Gott Nytt År
2019!

Tisdag 1 januari 2019.             Då var året 2018 avslutat! Ett händelserikt år där den kanske största händelsen i mitt arbete med musikutbildning var att rektor vid MDH i våras tog beslut på att benämna högskolans musikverksamhet Musik- och Operahögskolan vid Mälardalens högskola. Ett beslut som krävt långvarigt förberedelsearbete med underlag inför beslutet. Det var också uruppförande och världspremiär i juni på Västerås Teater  för kammaroperan Riddartornet, som var ett konstnärligt utvecklingsprojekt lett av vår konstnärliga ledare och professor i sång Lena Hellström-Färnlöf. Stor succé och med studenter i samtliga roller!

 På pianofronten minns jag såklart de fina prestationerna från mina studenter i år: Alice Power, Lasha Merebashvili, Tuomas Kangas, Adam Dahl, Satu Simomaa, Kalle Peura, Erik Nyman, Sally Karlberg och Jan Daniels. Intressanta och mycket givande masterclasses gjorde jag under året som gästlärare vid Vietnam National Conservatory of Music I Hanoï samt China Conservatory of Music I Beijing. Och sist men inte minst kammarmusikkonserter tillsammans med min duopartner Malin Trast på tvärflöjt, där vi bland annat besökte min hemby med konsert i Byske kyrka och Avesta Kammarmusikförening.

Med bästa lyckönskningar om ett riktigt gott och kreativt nytt år 2019 till alla och God Fortsättning!

Musik- och Operahögskolan vid Mälardalens högskola erbjuder sina studenter individuell undervisning på huvudinstrument, kammarmusik, gemensamma lektioner, instudering, musikteori, musikhistoria och föreläsningar  och masterclasses av gästande musiker. Allt i en kreativ och inspirerande kulturhistorisk miljö på Västerås slott.

Utbildningen ges med fyra inriktningar och leder till en Konstnärlig kandidatexamen/Degree of Bachelor of Fine Arts. Kammarmusikprogrammet har en stor konsertverksamhet där studenterna får många tillfäl­len att framträda inför publik. Konserterna hålls på olika scener exempelvis i Rikssalen på Västerås Slott, Västerås Konserthus och Västerås Dom­kyrka. Utbildningen har en tydlig struktur vilket ger studenterna möjlighet att ta vara på sin konstnärliga be­gåvning och utvecklas såväl personligt som inom musiken. 

Vid vår konst­närliga utbildning får studenterna möjlighet att maximalt utveckla sin kreativa förmåga och talang, något som ger dem en fördel i situationer med hård kon­kurrens. En konstnärlig kandidatexamen ger dem också möjlighet att gå vidare till studier på masternivå. Som sångare eller instrumentalist har man ett kreativt och omväxlande yrke där arbets­fältet är inom konstnärliga institutioner och som frilansande musiker.

Please follow and like us:
Pin Share
Facebook
Instagram